ΕΚΔΟΣΕΙΣΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣΝΕΑ / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣΥΝΔΕΣΜΟΙDEUTSCH
>> Τα δικά σας νέα
Στείλτε μας πληροφορίες και δελτία τύπου για τις δικές σας εκδηλώσεις ή ό,τι άλλο μπορεί να ενδιαφέρει το κοινό μας και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε στο site μας.

< Αρχική Σελίδα

06.05.2006
Έκθεση του Γιούργκεν Φέρντιναντ Σλαμπ στον Ελληνογερμανικό Σύλλογο ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.


6.5.2006 - 26.5.2006
«Μοτίβο και Έρευνα» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Γιούργκεν Φέρντιναντ Σλαμπ που οργανώνει ο Ελληνογερμανικός Σύλλογος ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Έτσι ονομάζεται ένα κεντρικό χαρακτηριστικό των τελευταίων έργων του Αντί μεμονωμένων πινάκων παρουσιάζει ο Σλαμπ σειρές στις οποίες παρουσιάζεται κάθε φορά ένα θέμα σε διάφορες παραλλαγές – δηλαδή αυτό διερευνάται. Κατά αυτόν τον τρόπο συνδέονται οι παραλλαγές η μία με την άλλη μεταξύ τους καθόσον ο Σλαμπ αποσπάται διαδοχικά εντονότερα από την καθαρά αντικειμενική αντίληψη του έργου. Ενώ στις πρώτες εικόνες μιας σειράς μπορεί για παράδειγμα να αναγνωρίζει κανείς ξεκάθαρα λουλούδια, στην πορεία ανεξαρτητοποιούνται μεμονωμένες μορφές ή καταστάσεις.
Βόλφγκανγκ Ούλρχιχ 2006


Στην τελευταία φάση των έργων του Γιούργκεν Φέρντιναντ Σλαμπ που εκθέτονται εδώ, προχωράει αυτός ακόμη ένα βήμα και από την αλληλουχία των διάσπαρτων πινάκων μεγάλου μεγέθους που μίκρυναν κατά πολύ απομόνωσε μεμονωμένα στοιχεία και τόνισε την οπτική τους ουσία χωρίς να παραμελήσει τους κανόνες που διαμορφώνονται στην πορεία και σύμφωνα με τους οποίους έχουν συγκροτηθεί ισάξια οι μορφές ως προς τη γραμμή και την επιφάνεια.
Αυτά τα είκοσι στοιχεία λειτουργούν σαν κρυπτογραφικά σύμβολα μιας άγνωστης και μη ακόμη αποκρυπτογραφημένης πανάρχαιας γραφής. Είναι μυστικές διατυπώσεις ικεσιών μιας ινδιάνικης φυλής – ή παλαιά μηνύματα που διασώθηκαν και διατηρήθηκαν σε απόκρημνες βραχώδεις πλαγιές περιπλανώμενων κυνηγών από την εποχή που η Σαχάρα ήταν ακόμη εύφορος τόπος και όχι έρημος όπως είναι σήμερα;
Κραφτ Γκέερ


Τι ζωγραφίζει τώρα ο Σλαμπ; Τοπία, ανθρώπους, ιστορικά γεγονότα, νεκρή φύση,… ; Τίποτα από όλα αυτά. Ο παρατηρητής δεν καθοδηγείται μόνο προς μία κατεύθυνση όπως για παράδειγμα το να αναγνωρίσει τον κυνηγό πάνω στο δέντρο. Είναι πολύ περισσότερο ελεύθερος να κατανοήσει και να αναγνωρίσει τη μορφή με τις διαστάσεις της ( εγγύτητα, απόσταση, αντιθέσεις, γραμμές, χρώματα, φωτοσκιάσεις) ξεκινώντας από το μοτίβο μέσω μιας υποκειμενικής διερεύνησης, απελευθερωμένα και δημοκρατικά. Έτσι δημιουργείται μία «απόσταση μεταξύ της ίδιας της εικόνας και του πράγματος που συμβολίζει» (κατά τον Σλαμπ) σαν συνέπεια του διαφορετικού τρόπου σκέψης από τη μία του καλλιτέχνη και από την άλλη του απλού παρατηρητή με την έννοια του γνωμικού «Όποιος δε σκέφτεται, θα αποβάλλεται».
Χούμπερτ Άιχαϊμ


Στα τελευταία του έργα ο Σλαμπ χρησιμοποιεί την τεχνική της ψηφιακής εκτύπωσης σε χαρτί Ιnk-Jet  Οι αυθεντικοί πίνακες μεταφέρονται σε μία ψηφιακή μορφή έτσι ώστε να μπορεί να τις επεξεργαστεί κανείς με τα εργαλεία ενός προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί σε μία δεύτερη φάση να ενισχυθεί ή να μειωθεί η αυθεντική σύλληψη των εικόνων. Ο Σλαμπ βλέπει περισσότερο ως φυσική εξέλιξη το γεγονός ότι σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα της τεχνολογίας των υπολογιστών αρχίζουν σιγά, σιγά να «ξεθωριάζουν» οι ψηφιακές εκτυπώσεις. Ακόμη και η ανάμνηση των αντιλήψεων μας υποβάλλεται σ’ αυτή τη διαδικασία.
Χούμπερτ Άιχαϊμ


Με αυτόν τον τρόπο όμως οι πίνακες του Σλαμπ έχουν θετική επιρροή σε πολλούς όχι μόνο λόγω των αυθεντικών τους μορφών, πράγμα που προσφέρει σήμερα η σημερινή τέχνη Νιώθει ο παρατηρητής στέκοντας μπροστά στον πίνακα τη ρουτίνα και τη βιασύνη του ζωγράφου, τα έργα όμως του Σλαμπ χαρακτηρίζουν την εκπληκτική ηρεμία του. Εμπνέουν ηρεμία και άνεση. Κανείς θα μπορούσε να συγκρίνει περισσότερο την επίδραση της ιστορίας τέχνης με τους πίνακες του Matisse για να μπορέσει να την κατανοήσει καλύτερα. Το ουσιαστικό κέρδος της διερώτησης δεν έγκειται μόνο στη διαφορετικότερη θεώρηση αλλά στη διαπίστωση του ότι ο χρόνος είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία ενός καλλιτέχνη. Ίσως δεν θα έπρεπε να συσχετίσει κανείς την πρόταση του Λουδοβίκου Βίτγκενσταϊν μόνο με τους φιλόσοφους, στους οποίους επιτίθεται, αλλά εξίσου και με τους καλλιτέχνες  « Ο χαιρετισμός των φιλοσόφων μεταξύ τους θα έπρεπε να είναι ο εξής  Μην αγχώνεσαι συνάδελφε».
Βόλφγκαγκ Ούλριχ


Deutsch-Griechischer Verein PHILADELPHIA
Kriezi 62 - 64
151 25 Maroussi
Tel. 210 - 68 48 009
210 - 68 13 902
E-mail: philadel@hol.gr