ΕΚΔΟΣΕΙΣΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣΝΕΑ / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣΥΝΔΕΣΜΟΙDEUTSCH
>> Τα δικά σας νέα
Στείλτε μας πληροφορίες και δελτία τύπου για τις δικές σας εκδηλώσεις ή ό,τι άλλο μπορεί να ενδιαφέρει το κοινό μας και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε στο site μας.

< Αρχική Σελίδα

07.04.2006
Διαλέξη και συζήτηση: Τι κρατά την Ευρώπη ενωμένη; στο Ινστιτούτο Goethe


Διαλέξη και συζήτηση

Τί κρατά την Ευρώπη ενωμένη;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ διεύρυνσης και εμβάθυνσης

Διάλεξη του Heinrich August Winkler, Καθηγητή Νεώτερης Ιστορίας
στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου

Εισήγηση/Συντονισμός: Τάσος Γιαννίτσης,
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τ. Υπουργός

Παρασκευή 7 Απριλίου 2006, 19:30
στην αίθουσα του Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση περνά βαθιά κρίση, μεταξύ άλλων και επειδή η διεύρυνση έχει επεκταθεί πολύ περισσότερο από την εμβάθυνση. Η εμβάθυνση απαιτεί μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που προέβλεπε η Συνταγματική Συνθήκη, η οποία και ναυάγησε. Για την εμβάθυνση απαιτείται επίσης κάτι πολύ περισσότερο από λειτουργικούς θεσμούς και διαφανείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η Ευρώπη χρειάζεται το «αίσθημα του εμείς»: Μόνον εάν οι Ευρωπαίοι αναπτύξουν συνείδηση κοινής ταυτότητας και κοινών αξιών, θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέση να μιλά για τα σημαντικά ζητήματα με μια φωνή - κι αυτό είναι απαραίτητο, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενισχύσει το πολιτικό της βάρος στον κόσμο.

Ο Heinrich August Winkler, γεν. το 1938 στο Königsberg, σπούδασε Ιστορία, Φιλοσοφία και Δημόσιο Δίκαιο στα Πανεπιστήμια Tübingen, Münster και Heidelberg. Μετά την υφηγεσία του, το 1970 στο Freies Universität Berlin, δίδαξε εκεί και στη συνέχεια, από το 1972 ώς το 1991 στο Freiburg. Από το 1991 είναι Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας της έκδοσης των ομιλιών και επιστολών του Willy Brandt «Berliner Ausgabe». Το 1933 εκδόθηκε το βιβλίο του «Βαϊμάρη 1918-1933. Η ιστορία της πρώτης γερμανικής δημοκρατίας». Στο δίτομο έργο του «Ο μακρύς δρόμος προς τη Δύση. Γερμανική ιστορία από το τέλος του παλαιού ράιχ μέχρι την επανένωση», που κυκλοφόρησε το 2000, καταγράφει τη μακριά πορεία που διένυσε η Γερμανία για να γίνει εθνικό κράτος και δημοκρατία.

(σε γερμανική και ελληνική γλώσσα με μετάφραση)

Είσοδος ελεύθερη